dimarts, 6 d’abril del 2010

Els polítics que requereix el país.


Si anem pel carrer i preguntem a la gent, de ben segur obtenim opinions negatives vers als polítics, siguin d’un partit o d’un altre i un es fa la pregunta... Perquè passa això?
Tal i com bé deia l’Artur Mas, cal professionals, veritables gestors i no tan sols gent que parli sense dir res. Suposo que tots heu rebut emails del nivell de formació d’en Montilla, o d’en Corbacho, o de l’Hereu, o dels idiomes que domina en Zapatero... Y un es fa la pregunta... Realment, gent amb tant baixa formació pot gestionar un país? Perque igual que ho fan ells ho podria fer qualsevol persona del carrer. Fan bona la dita que “ un polític es dedica a la política perque a l’empresa privada ningú no el voldria “. I desgraciadament es així.
Si els caps no tenen formació... Realment els càrrecs polítics ( que van a dit ) que hi ha a sota la tindran ?. Doncs es difícil, realment difícil ( sobre tot quan son germans, amics, fills o filles, etc ).
Recordo que, fa un any, en unes jornades al Baix Montseny, un professor ens deia “ Els polítics esteu equivocats, no sou vosaltres qui maneu, realment son els tècnics ( referint-se als tècnics municipals )”. En aquesta frase i vaig trobar dues errades i, de ben segur, un gran encert. La primera errada es que un polític si vol manar, més val que no es dediqui a la política, un polític ha d’estar a la disposició dels ciutadans, en cas contrari no té sentit el seu càrrec. L’altra errada es que els que manen son els tècnics, cosa que va demostrar indicant que si un tècnic deia un “no” o un “sí”, el polític mai podria anar en sentit contrari, cosa que no hauria de ser així ja que el polític hauria de tenir la suficient formació per a saber si la opinió del tècnic es correcte o no ja que, com tot esser humà, es pot equivocar.
El gran encert, bé també pel darrer apunt. Ja he dit que el polític hauria de tenir la suficient formació per a saber si la opinió es correcte o no, i es cert, hauria de tenir-la però... La tenen?
Doncs penso que en el 90% dels casos no la tenen, i parlo tant a nivell municipal , Consells Comarcals, Diputacions i Generalitat.
Els partits polítics fan les llistes amb un objectiu de gestió o tan sols de captar vots?. La resposta es prou evident, l’objectiu es la captació de vots el qual es erroni i genera el desencís dels ciutadans ja que els tècnics son la màquina a fer funcionar però el polític l’ha de saber dirigir .
Per a mi es evident que el polític que no està format i no sap dirigir la màquina per treballar buscant el benestar del nostre poble tan sols es polític per tres motius: Reconeixement social, sou i seient.
Per aquest motiu, he d’aplaudir el gest de l’Artur Mas en el seu compromis de tenir gent formada al voltant, gent per treballar de valent per a Catalunya, fet que m’agradaria veure en altres formacions polítiques ja que hi guanyaríem tots, guanyaria el nostre país, Catalunya.

9 comentaris:

  1. Tens tota la rao. Per mi en el cas dels Ajuntaments es demostra aixó que tu plantejas. El politic de torn no gossa ni estornudar sense preguntar primer al tecnic si ho pot fer o hi ha perill de Prevaricar. Al meu entendre els politics son només gestors del nostre patrimoni..de tots. Evidentment necessiten gent qualificada per ajudar a fer aquesta gestió millor, pero res més. Molt bo l'article. Rosa Ibañez

    ResponElimina
  2. Estic d'acord amb tu en el tema del "manar", un polític democràtic no mana si no que serveix, una altre cosa és de hagi de tenir autoritat, la qual cosa farà que s'accepti el que proposa, per això és condició necessària ser elegit, però no suficient, la autoritat es guanya ... i quan això no passa és quan arriba la tecnocràcia que tu descrius.

    ResponElimina
  3. Son unes persones preparades, políticament, un tema molt important.
    Estan preparades a nivell social i econòmic.
    Estan al costat dels ciutadans a peu de carrer, per saber els problemes del nostre país.
    I estan preparades per servi als ciutadans, més que mai, que és que necessitem.

    ResponElimina
  4. Totalment d'acord Jordi. I no només ho pensa fer l'Artur Mas, en Jordi Pujol ja ho va fer. És un sistema de treballar coherent.
    A treballar doncs pel Canvi. No ens en refiem gens ni mica.

    ResponElimina
  5. No hi estic del tot d'acord.
    Si ve es cert que els tècnics hi són per assessorar, ja que són ells els experts en el tema en concret, el polític ha de coneixer el seu entorn, escoltar i decidir, amb tots els elements sobre la taula el que és millor pel seu municipi.
    És important que l'equip que forma elpolític en la seva àrea, sigui dels millors proessionals que pugui aconseguir i és bàsic que la formació de tots ells, tant polítics com tècnics, sigui l'adequada, però sobretot en política municipal he conegut gestors excel·lents sense carrera universitària, però amb una sensibilitat cap al seu municipi que cap carrera podria ensenyar.
    Gràcies!
    BpB

    ResponElimina
  6. He estat a la política municipal, al govern. Experiència molt enriquidora, que demana formació, temps i sentit comú.
    Per tractar qualsevol tema has d'estar informat. Jo ho he fet amb els tècnics municipals o de la Generalitat o altres si ha estat el cas. Desprès he format la meva opinió, he près una decissió i la proposta a l'equip de govern ha estat ben rebuda, atès que la finalitat i els arguments eran escaients.
    Per mi ni manes ni et manen, entre ambdós busquem el millor per allò que estem treballant.
    Per rés, ni cop de puny ni alcaldades. Ni un ni altre porten res de bo.
    I TAN QUE NECESSITEM UN CANVI AL GOVERN CATALÀ! altrament fins la terra per plantar noves empreses hauran destruit.

    ResponElimina
  7. Certament, cal canviar el perfil dels polítics perquè la gent recuperi la seva confiança. I això està a les mans dels partits, per proposar els candidats adequats i, també, per esmenar candidatures que no han resultat com s'esperava. I realment, els tècnics tenen molt poder a l'administració, perquè en definitiva són qui dominen les seves àrees, però el màxim responsable polític (alcalde, conseller) és qui té l'última paraula. I no cal que aquests últims siguin erudits en tota matèria, faltaria més, cal que aquests s'envoltin d'un bon equip: polítics amb perfil tècnic, que treballin pel poble i per al poble. Aquí està el secret: el líder ha de saber formar un bon equip, ha de liderar, no manar. Ha de generar confiança i seguretat als seus. I si s'aconsegueix, el que la gent percep és, precisament això: confiança i seguretat en aquells que els governen.

    ResponElimina
  8. Noi tu dius coses que no prediques, l'ajuntament de Vallgorguina no fa descomptes a l'IBI, Impost Vehicles, etc etc.

    ResponElimina
  9. Pel darrer anònim et diria que si t'ho mires bé sí que fem descomptes o s'apliquen taxes i impostos més baixos que a la majoria de municipis.. Igualment no té res a veure el que em comentes amb el redactat.

    ResponElimina