dilluns, 10 de maig del 2010

El cinturó l'estrenyem o no?


Desprès de la darrera setmana de turbulències als mercats financers internacionals i a les hores de insomni que ha dut als inversors bursatils que operen amb accions espanyoles crec que és adient fer una sèrie de reflexions.
Des de finals del 2008, quan CiU va presentar el seu paquet de mesures anticrisi tant al Parlament com al Congreso de los Diputados, CiU ha demanat mesures urgents per tal de disminuir el dèficit públic.
Al igual que amb el paquet de mesures, el govern de la Generalitat i el de l’estat espanyol, els seus respectius presidents no van voler fer cas a aquestes indicacions i, com sempre que es crida que ve el llop, el llop ja és aquí i ningú no ha mogut fitxa.
Ja comentava, en el meu darrer apunt que, les informacions dels mitjans de comunicació, amb raó o no, sent veritat o mentida, poden afectar a l’economia dels països, però també les dades. El fet de tenir un atur descontrolat i un dèficit excessiu son dades tangibles de que alguna cosa no rutlla com deuria. I ningú no fa res.
El BCE ( Banc Central Europeu ) i el FMI ( Fons Monetari Internacional ), un parell de mesos després de que CiU presentes el seu paquet de mesures, ja van advertir que s’havia de baixar el dèficit públic d’Espanya ( jo també diria que el de Catalunya ), però lluny d’això, el govern d’en Zapatero, que es un govern que va per inèrcies no per actituds professionals, va crear els plans E o FEIL.
Els plans E, eren una injecció de diners pels Ajuntaments amb l’objectiu d’ocupar a aturats, això sí, incrementant en gran mesura el dèficit de l’estat ja que eren diners de tots que van servir per a no res, era una solució puntual per a un problema de llarga duració. Erroni.
Vam veure com tampoc l’objectiu es complia, ja que Ajuntaments com el d’Alacant dedicava 2,5 milions d’euros en reparar un orgue i donava feina a un aturat un dia, o com s’enriquien les empreses que feien aquets lletjos i grans cartells publicitaris que, moltes vegades, valien més que l’obra que s’executava . Vergonyós ja que tampoc va estar correctament instrumentalitzat.
Però aquest no era el principal problema, el més important era que el dèficit públic s’incrementava per aquest dispendi i pel nou increment d’atur. Quina va ser la resposta del govern? Dons fer un altre plan E, més regulat, però amb molts forats encara.
Durant aquest any passat CiU, i també algun altre partit, han exigit als dos governs el disminuir el seu dèficit públic ja que, els inversors, fins que aquesta dada no baixi, no es mouran. La resposta va ser que ara no tocava.
Un govern, també inoperant, el grec ha estat a punt de fer fallida i ha trontollat tota la UE, però a més, a servit per a que posin a Espanya, al costat d’Irlanda i Portugal com propers països a estar apunt de la fallida. Ha arribat el llop.
Això ha obligat a la UE a crear un fons especial pels grecs, però també un de reserva per si un altre país de la UE cau en el mateix forat que Grècia. Espanya, ha hagut de posar més diners, és a dir, més dèficit públic.
Ara sí, ara hi ha moviment, en 48 hores, el govern d’en Zapatero ha declarat que baixarà en un punt el dèficit abans del 2011. Algú em pot dir en quines mans estem quan es fan les coses sense pensar i en 48 hores? En mans molt nefastes, la veritat.
El dèficit públic es comença a retallar traient gastos superflus, eliminant l’elevat número de càrrecs polítics que té l’administració, aprimant-la, fent que ens costi menys. No té cap lògica que la informàtica evolucioni i ens permeti fer-ho tot més ràpid mentre l’Administració cada cop es més gran i es mou menys.
Però això també es per Catalunya, a la darrera legislatura, els costos de personal de la Generalitat s’han incrementat en un 100% i no és per entrada de nous funcionaris, ha estat per l’entrada de més càrrecs polítics.

A més ens proposen la llei de vegueries, però tan sols CiU demana l’eliminació de les Diputacions . Perquè tenir polítics a dos organismes? Per cobrar més sous? Per col·locar-ne més?. Per altra banda proposen l’Àrea Metropolitana, un organisme també amb més càrrecs polítics.
Sembla tot preparat per a que, els càrrecs polítics que poden perdre seient a la Generalitat el mantinguin a un altre lloc i, això, senyors, es robar al País.

9 comentaris:

  1. Sincerament crec que, o es dóna un gir a l'organització política eliminant "prebendas" i pensant en el païs en lloc de pensar tant en els interessos propis, o la gent acabarà avorrint a tots els polítics, i a la política en general.

    ResponElimina
  2. HOLA JORDI; ELS MINISTERIS QUE TENEN TRASPASADES LES COMPETENCIES A LES AURONOMIES, NO TENEN EL PERQUE DE LA SEVA EXISTENCIA.EL CARRACS INTERMITJOS DE MOLTES ADMINISTRACIONS ES TINDRIA QUE VALORAR SI SON TANT NECESARIS.
    TAMBÉ ¿FAN FALTE TANTS FUNCIONARIS? ES NECESSARÍ GASTAR ELS DINERS DEL AJUNTAMENT DE BARCELONA EM PROPAGANDA I RENOVAR EN AQUET MOMENT LA DIAGONAL? ¿ES NECESSARI EN AQUEST MOMENTS TENIR DELEGACIONS DE CATALUNYA A ALTRES PAISOS? EN FI, JO CREC QUE PER AQUÍ SHA DE COMENÇAR A ESTRENYE EL CINTURÓ. EN AQUET PAIS ESPANYA I CATALUNYA ES DESPIFARRÁ MOLT ALEGRAMENT EN NOSTRES DINERS, I A LA HORA DE LA VERITAT ENS TOCARÁ EL REBRE AL MATEIXOS DE SEMPRE, ELS POBRES INFELIÇOS DE LA GENT TRABALLADORA Y RETALLAN EN ASISTENCIA SOCIALS.
    ADELA RAMOS

    ResponElimina
  3. Hola Jordi sóc en Francesc i sóc funcionari.
    No em vull tirar pedres contra la meva teulada però veig a venir que o es prenen mesures serioses o l'estat del benestar que hem conegut se'n pot anar a norris i o espavilem tots plegats (funcionaris inclosos) o moltes de les concessions que tenim podem fer fallida.
    Dit això, crec que ni funcionaris ni pensionistes tenim la culpa del merder que la cojuntura internacional i molt especialment el govern ZAPATERO ens ha ficat al damunt. Just avui comentava al meu pare com era possible que en època de forta crisi es despilfarressin tants milions d'euros en el plan "E".
    Com és possible que en època de forta crisi s'anessin donant xecs a tort i a dret de 400 Euros..
    Això acaba passant factura i malauradament en el punt de mira penso que estar CATalunya..
    Darrer apunt, fixeu-se que on menys ha colpejat la crisi és en comunitats amb règim fiscal propi..per què deu ser?

    ResponElimina
  4. Josep M. Pons i Queraltó11 de maig del 2010, a les 14:37

    He llegit que CiU va presentar propostes al Congreso de los Diputados per a reduïr el déficit fiscal, a les que cap grup va voler donar suport. En fí, allà tenim una pared infranquejable, ja sigui per la desídia del govern o per les estratégies de l'oposició. I tot aixó li passa a un grup parlamentari format per dos partits, dels quals un té en els seus estatuts "el dret a decidir" dels catalans.
    Em dono compte que en aquests moments ens movem entre dues disjuntives:
    a) Intentem avançar al ritme actual, que en res no és diferent al que es va utilitzar en les legislatures del President Pujol, ja que encara estem intentant omplir de peix el cove, amb els mateixos i si cap encara més entrebancs, esperes i dil·lacions per part de tot l'aparell polític de l'Estat, ja siguin de dreta o suposadament d'esquerra, o
    b) Agafem des de Catalunya el brau per les banyes, li donem una bona sacsejada, interpretem el dret a decidir en el sentit més ampla de la seva significació i anem a totes. Convoquem un referèndum i preguntem a la ciutadania qué volem que facin els polítics amb el nostre País, creem la nostra pròpia Agència Tributària, agafem com a nostre el que realment ja ho és i intentem posar en marxa Catalunya des d'una perspectiva d'Estat.

    ResponElimina
  5. Enhorabona. M'ha agradat molt la claredat amb què ho expresses. Llàstima, però, que un bloc és un mitjà minoritari. Resumit i publicat en un diari arribaria a molta més gent. De ben segur, molta gent parla sense coneixement de causa, per impulsos mediàtics, i gent que sap explicar-se amb tota claredat i d'una manera ben planera, n'hi ha poca. Sovint, ni els periodistes en són capaços.

    ResponElimina
  6. be jo al que penso al respecta es que CIU a estat al capdevant de avisa que viene el lobo pero senyors som catalans (rara avis)i sino que algu en digui de algun president estatal que hagi sigut catala sense tindre en compta el partit.ens de preocupa de lo nostre i espanya que s,espabili amb al que te.no tindtia que sortit ni un euro de aqui cap al pais vei i sino que vingui el exercit espanyol a veure com reacçiona la unio europea.
    salutaçions
    joan albert pujol

    ResponElimina
  7. Bona nit a tots, en especial als darrers amics que han intervingut, Albert, Adela, Francesc, Josep Mª , Joan Sala i Joan Albert,

    Efectivament crec que tots coincidim en el fet que s'han de prendre mides i s'ha d'aprimar l'administració. De fet s'ha arribat a aquest punt per la manca de vergonya i per l'excesiva bonança que permetia anar gastant sense pensar en el futur.

    Com tot, s'ha de fer amb seny, es a dir, si algú pensa que s'han de fer fora a un gran número de funcionaris malament anem. Segurament s'ha de reestructurar tot i s'han de prendre mides per tal que no hi hagin tants càrrecs polítics, aquesta es la principal lacra que vivim. A mi, personalment, i no cobro ni com a polític ni sóc funcionari, em fa por pensar com voldrà disminuir les partides el Sr. Zapatero ( del sr Montilla ja ni parlo perque intentarà aguantar-se a la poltrona i no farà moviments, sino, temps al temps ). Avui veia per TV com els Guardies Civils no podràn fer trucades per mòvil, i quasibè ni rodaràn amb els seux vehícles per tal d'estalviar. Seny, senyors, s'ha d'actuar amb seny.

    En què es pot estalviar? Doncs es clar, en l'excessiu nombre de càrrecs polítics, en optimitzar els recursos de transport ( no estan optimitzats i això ho vaig demostrar amb el pla de transports del Baix Montseny ), en els cotxes oficials, en els viatges que fan, en els estudis sense sentit que es demanen a terceres empreses, a consultes com la de Barcelona que ha costat 4 milions d'euros.... Podria seguir tota la nit.

    Hem de mirar per Catalunya, això es clar, perquè a Madrid no ho faràn per nosaltres. Però torno a incidir amb el seny. Hem de fer bé les coses, primer preparar el país i, després, ja s'ho trobaran.

    Per a Joan Sala, t'agraeixo les teves paraules però el més important d'aquest blog es la vostra participació, jo tan sols explico el que penso i sento que, crec, coincideix amb la majoria dels catalans. Però vosaltres el feu gran.

    Gràcies a tots.

    ResponElimina
  8. Hola,bona tarda
    Anys enrera era una persona que emb consideraba de nivell social mig ,treballan sempre amb una fabrica,peró miran de estalviar es podien fer cosetes.Peró ara es lamentable el que sent per la tele aquests politics només donen "palos de ciego" no saben a on vallen,i quant sents els diners que es gasten,els nostres diners,sense to ni so,fa posar de mal humor amb la crisis que hi ha,es com deia el senyor anterior gastarse 4 milions de euros amb fer una consulta per la diagonal quant a la fi faran el que voldrán igual que pasant el AVE al costat de la sagrada familia es lamentable.sense fer cas a ningú i veure les cues de gent que estan demanant a les iglesies i llocs socials es lamentable Avui he sentit les messurés que pendra el gobern per disminuir el deficit n'hi ha que emb semblan bé peró já fan patir perque ara amb la pujada del iva si els que cobrem 426e.ens costa pasar el més encara podrem compar menys perque amb aquest gran sou qualsevol cemtim val la pena de mirar i a sobre aquestes pensions irrisories que ens les congelin,Já estaria d'acort que emb congelesin la pensió cobran 1000 ó 1200e arribaria millor que ara
    Podriem ser un pais ric i per culpa de gent sense escrupuls Xoriços estem enfonsa'ts fins la medula
    Quina llàstima que acabèm pagan sempre els mateixos,els de abaix de tot
    CATALUNYA tindria que apendre dels seus veïns del païs Vasc ells si que els tenen ven possats sense comptar amb ETA que aixó sobra a tot arreu
    Aqui molt bla bla bla peró sens en va la força per la boca i no fem rés som Politicament molt correctes, ¿peró? de que ens serveix si tot.hom sen's rifa
    salud

    ResponElimina
  9. Bon dia al company anterior,

    Efectivament les mesures que han pres han estat del tot inutils ja que no tenen cap tipus de lògica.
    Tingues en compte que, des de la Generalitat sí podrem fer que ens tinguin en compte. De fet a la resta d'Espanya ja es valora a CiU millor que a cap partit per la coherència que s'està aplicant. Es tracta de construir i no de destruir, per molt que estiguem a l'opossició.
    Si el poble de Catalunya ho vol des de Novembre ens tindràn en compte, ja ho veuràs.

    Una forta abraçada i `gràcies per la teva intervenció.

    ResponElimina