dilluns, 26 d’abril del 2010

Tantes coses que no funcionen... I tampoc la Democràcia



Aquests dies veiem noticies que parlen sobre el TC, Tribunal Constitucional , i l’Estatut del nostre país.
Podem estar més o menys d’acord ( segons el meu parer es un estatut pobre però hem de lluitar per ell ) amb l’estatut que vam recolzar tots els catalans i catalanes mitjançant Referèndum per una amplia majoria.
Podem parlar de que el TC hauria d’haver estat renovat i que, en teoria, ja no tindria potestat per opinar sobre l’Estatut de Catalunya ( En aquest punt, per sort, tots els partits a excepció del PP i Ciutadans hi estan d’acord ).
Però hi ha un fet encara més greu que es la manca de democràcia en tot aquest moviment.
Per poder explicar aquesta afirmació haurem de saber què és la Democràcia. Doncs la Democràcia és una forma de govern, d’organització d’estat, a on les decisions col·lectives son adoptades pel poble mitjançant mecanismes de participació directa o indirecta. Es a dir, que el poble es realment qui mana o dictamina el que s’ha de fer.
I què és el Tribunal Constitucional? És l’organisme interpretador de la “ Constitución Española” que no és més que les regles del joc per poder gaudir d’una plena democràcia.
La meva pregunta és clara: Si realment vivim en un estat democràtic i el nostre poble, mitjançant Referèndum ha dictaminat una línea a seguir, Perquè es posa en entredit la voluntat del poble?. Això, amics i amigues, no és democràcia, es imposició.
Si la “Constitución Española”, igual que la legislació espanyola, no permet que hi hagi una lliure democràcia s’ha de modificar perque alguna cosa no funciona si realment l’objectiu és que hem de viure en un estat democràtic.
Però, tot això interessa?. Es clar que per al PP no interessa en absolut ja que va ser el partit que va utilitzar els organismes legals pertinents per tal de frenar l’estatut. Però no ens enganyem, mentre el PP ha anat de cara en la seva posició, el PSOE no ha fet el mateix. S’han presentat dos recursos, un ja el coneixem i esperàvem, però l’altre ve de dins del PSOE, concretament de mans del “Defensor del pueblo”, el Sr. Enrique Múgica del PSOE ( Ja m’explicaran a mi quin defensor del poble es aquest senyor i el seu partit, quan van en contra de la voluntat de tot un poble), qui va interposar un recurs sobre l’Estatut ja que interpreta que és anticonstitucional.
És evident que ni a PP ni a PSOE interessa aquest Estatut, tot i que uns donen la cara i els altres ens venen discursos falsos mentre actuen per darrera.
Perquè no els interessa l’Estatut ?. Perque, tot i ser un Estatut agafat amb pinces, dona un pel més de llibertat econòmica a Catalunya ( en cap moment la que ens mereixem ), llibertat que, en un futur, pot tornar-se en contra dels seus interessos.
Quins son aquests interessos ?. Doncs molt clars. No sé si heu tingut l’oportunitat de viatjar fa 20 anys i ara per la resta d’Espanya i parlar amb la gent de diferents contrades. Jo sí, per sort, ho vaig fer i ho faig.
Què em trobava fa 20 anys? Doncs que tothom ens tenia enveja, sana o no, però la sentien, veien com Catalunya tenia les millors infraestructures, tenia les millors industries, era el lloc on havien diners.
Què em trobo ara? Doncs que la resta d’Espanya, està al mateix nivell que nosaltres en infraestructures, tenen més industries i, tot i que aquí es on es fan els diners, aquests van a parar a la resta en forma de subsidis i obres.
Perquè ha passat això ? Doncs perque abans hi havia un govern a la Generalitat que vetllava pels interessos del nostre país. Evidentment, interessa al PP i al PSOE seguir tractant a Catalunya com la vaca per a munyir. Crec que tots tenim clar que, cada cop, la diferència entre el que aporta Catalunya a la resta de l'estat amb el que reb es cada cop més gran.
Em fa gracia quan sento al Sr. Montilla dir que s’ha de renovar el Tribunal Constitucional i que, davant de la resposta negativa d’en Zapatero ( no hem d’oblidar que es el seu cap ), baixa el cap. Es clar que no governem els catalans a Catalunya, ho fan des de Madrid i a això han ajudat IC-ICV i ERC.
En primer lloc ens cal un govern de la Generalitat que miri pels interessos de Catalunya i no quedi supeditat a Madrid .
Per altra banda, crec vital i important que el PSC, si realment existeix com a tal, comenci a treballar en la línea que predica i no en la dels seus fets, es a dir, que es desmarqui del PSOE a Madrid i treballi per Catalunya i pels Catalans.
Fins que això no sigui una realitat, per a mi, el PSC realment es la cara de la "moto" que ens vol vendre el PSOE als catalans, mentre, per darrera, seguirà fustigant les nostres llibertats i els nostres drets com a país.

31 comentaris:

  1. No perdem més el temps amb Espanya... no és obvi que ni ara ni mai aconseguirem arreglar-la? En el millor dels casos ens emportarem tots els insults (com sempre), i amb tal de portar-nos la contrària tot quedarà igual que sempre.

    Cada cop hi ha menys alternativa a l'estat propi... com abans hi comencem a lliutar (tots i totes), serà temps que haurem deixat de perdre.

    ResponElimina
  2. Contundent, realista, planer. Magnífic article, Jordi. Un clam que s'esten per tot el territori i que fa que el llautó d'uns quants quedi ben a la vista.

    ResponElimina
  3. Bonvolgut amic, entenc que tal i com està la situació es normal que pensem en una ruptura total però hem de fer-ho com a bons catalans, es a dir, amb seny.
    Ara mateix trencar amb Espanya ens portaria més problemes que avantatges ja que ens trobariem en mig d'un gran bloqueig econòmic que faria impossible la nostra subsistència com a país.
    Per això hem de lluitar per aquest Estatut i fer-lo més ampli però sense de deixar de treballar per a preparar el país per a la seva independència. Però això, trigarà, no ens hem d'enganyar.

    Merci per la teva colaboració

    ResponElimina
  4. No hauríem de consentir que el TC d'un país doni la seva opinió sobre el futur d'un altre país. I, si això és democràcia, jo sóc Hernàn Cortés. Ai, Senyor! Si Pericles aixecàs el cap, es tornaria a tombar del disgust... Com cantava un vell amic meu:
    "Des de sempre has fet carrera
    adulant els que estan dalt,
    i els qui sempre idolatràves
    ara els deixes de costat".

    ResponElimina
  5. Perdoneu-me, si en alguna cosa puc ofendre algú! Però jo moltes vegades em pregunto si això és democràcia o què dimonis és. Si Pericles aixecàs el cap, es tornaria a tombar del disgust. Entre altres coses, ho dic perquè -al meu humil entendre- tant els membres del CGPJ com els del TC haurien de ser escollits d'entre ells, si realment volen la independència del poder judicial. Com que no és així, el país va com va: no parlo sols de crisi, sinó de manca de credibilitat.

    ResponElimina
  6. Moltes merces, Jordi. Gràcies pel teu comentari i el teu recolzament.

    ResponElimina
  7. Benvolgut Hernàn,

    Si més no, el que no pot ser es que una constitució d'un estat democràtic posi barreres al sentiment i dessitjos de la gent, en aquest cas la del nostre país.

    Una abraçada i merci per la teva aportació.

    ResponElimina
  8. Bon dia al darrer anònim,

    Efectivament hi ha una errada a aquest estat democràtic que es diu España. Si la Constitució, que son les regles del joc, no permet que la voluntat de la gent ( això es democràcia ) sigui el que prosperi, vol dir que s'han de canviar aquestes regles. A això es referia l'Artur Mas quan deia que s'ha de legislar de nou.

    Una abraçada i gràcies pel teu comentari.

    ResponElimina
  9. Jordi; me parece muy bien todo lo expuesto en ti carta, pero una pregunta que me preocupa, es: CIU Haría Coalición con PSC si fuera necesario para tener mayoria absoluta? lo que se llama "sociovergencia", ¿seguiriamos supeditados al PSOE, no?.
    Sobre el TC. hoy en las mañanas Josep Cuní en
    preguntada a uno de sus tertulianos, ¿UD. se come un yogourt con dos años caducados en su nevera? Pues no verdad, pues eso resume muy bien lo que es el TC. Luego han hablado de lo que cobran los del TC y la pensión que quedaría al dejar el TC. Eh ahí el quit de la cuestión.
    adela ramos

    ResponElimina
  10. Buenos días Adela,
    Efectivamente cada día oímos posibles pactos de Convergencia con otros partidos, de hecho hoy escuchaba en la radio del acercamiento entre ERC y Convergencia por las consultas.
    Convergencia no tiene intención de pactar con el PSC, ni con ERC y mucho menos con el PP ( también he oído ese extremo ).
    Piensa que cualquier pacto implica dejar de seguir enteramente el programa y colocar altos cargos en el gobierno de la Generalitat ( ya hemos vivido 2 tripartitos y basta ya ).
    Otra cosa es que a alguien ( ya te puedes imaginar a quien ), le interese soltar globos sonda por los medios de comunicación.
    La realidad es que, la próxima legislatura, o gobernará CiU o gobernará el tripartito, sólo hay esas dos opciones.
    Un abrazo Adela y gracias por tu intervención

    ResponElimina
  11. Jordi arriba un moment que ens hem de deixar d'històries i estatuts i dir clar i català: QUE L'AUTONOMIA QUE ENS CAL...ÉS LA DE PORTUGAL!!!
    I punt. Ser la "ventafocs" dels espanyols és molt mal negoci i després de 300 anys potser ja va sent hora que cadascú vagi a la seva.

    ResponElimina
  12. El seny català que parles ens ha portat a la situació actual. L'Estatut no hauria d'haver anat ni al Constitucional, no feia falta. Era la manera d'anar retardant i descafeinant-l'ho. Vam començar amb el "café para todos" de l'Estat Autonomista en que fins i tot Murcia te autonomia!!
    CDC ha estat pal de pallé i ha actuat amb seny, peró arriva un moment en que la situació no pot aguantar-se més i hem de ser valents per fer un pas més endavant, l'independència. No ens ha de fer por, hem d'estar convençuts i convença al partit xq es declari oberta i decididament a favor de la nostra llibertat. No fa gaires anys la JNC demanava l'independencia i els miravem dien: aquest jovenets!! doncs tenien tota la raó!!

    ResponElimina
  13. EL TC NO HAURIA D'HAVER ACCEPTAT EL RECURS CONTRA L'ESTATUT, ATÈS QUE HAVIA ESTAT APROVAT PEL PARLAMENT, EL CONGRÈS I REFRENDAT PEL POBLE...ARA TOTS ESTEM EN UN IMPÀS...QUE NO HI HA UN TRIBUNAL A ESTRASBURG QUE POT TALLAR AQUEST MAL ROTLLO, DEFENSANT LA DEMOCRÀCIA?

    ResponElimina
  14. L'objectiu de la independència és a l'horitzó però crec fermament que encara ha de madurar moltíssim.
    Realment algú s'empassa que hi ha la majoria social necessària que es mostra afina a l'independentisme quan els Referèndums per a la independència ronden el 20%?
    Crec que encara hi ha molt PEIX per posar al COVE manllevant el terme de la política emprada per l'Excel.lentíssim President Pujol

    ResponElimina
  15. Bon dia a tots els amics que heu intervingut al blog,
    Efectivament aquests fets que ataquen al nostre País ens fan bullir la sang però per prendre mides hem de ser freds.

    Tal i com bé diu en Carles, l'horitzó el tenim tots clar, però hem de tenir la majoria social necessària i, sobre tot, preparar el país.
    Actualment tenim una dependència d'Espanya a nivel comercial important i fins que aquesta balança no canviï serà difícil fer un plantejament d'independència.

    Una abraçada a tots i mercès per les vostres aportacions.

    ResponElimina
  16. Hola Jordi,
    un parell d'observacions.
    Parles d'un estatut "que vam recolzar tots els catalans i catalanes". Crec que aquesta afirmació no acaba de ser correcta. El fet que s'aprovés no converteix tots els opositors i abstencionistes en partidaris recolzadors. Només un de cada tres catalans amb dret a vot es va manifestar a favor de l'estatut.

    Però bé, no volia parlar d'això.
    Vull parlar d'"un estatut pobre però hem de lluitar per ell".
    No ho entenc, francament. No entenc com és que seguiu insistint en trobar un encaix de Catalunya amb Espanya. No entenc com seguiu insistint en jugar al seu joc quan heu comprovat abastament que fan trampes, que canvien les regles del joc sobre la marxa, en definitiva, que no estem en un estat democràtic: no ho dic jo (bé, sí que ho dic), ho reconeixes tu.

    Si algú podia pensar que l'estatut podia ser un pas gradual cap a la sobirania està clar que Espanya també ho haurà vist així i desactivarà qualsevol possibilitat perquè així sigui. Si algú pensava en l'estatut en clau de gradualitat, com pot ser que ara no vegi que Espanya ens li vist el llautó?

    Crec que haurieu de ser valents i deixar d'intentar salvar l'imperi. Això només té una solució: fotre el camp. I està vist que l'estatut no es cap mitjà de transport.

    Una salutació cordial!

    ResponElimina
  17. Bona tarda Francesc,

    Abans que res voldria agrair el teu comentari.
    Crec que, els catalanistes, tenim clar quin és l'objectiu, les diferències les trobem en com arribar-hi.
    L'Estatut, és un instrument per a arribar al nostre objectiu i realment, el més interesant seria que es fes efectiu aquesta gradualitat que indiques.
    Es clar que ni PP ni PSOE ( encara que es vulguin anomenar PSC) volen aquest objectiu així que les coses les tindrem una mica més magres.
    Ara ens toca simular... Imagina que avui, tenim un President com cal i dona un cop a la taula ( recorda que ho va fer en Pujol i van tremolar ), ens donarien més autonomia, això es clar, ja que el nostre país es el motor de la resta d'Espanya.
    Amb cops de taula s'arribaria a la gradualitat que comentaves sense fer-nos mal.
    Ara imagina que hi ha un President que diu, res de cop a la taula, independencia ja. En primer lloc ens trobarem amb un aïllament internacional important ( Espanya i França, no ho dubtis, es faràn costat). Si mires la balança d'exportacions de les empreses catalanes, entre aquests dos païssos, suma més del 70%. Com quedaria afectada la nostra economia? Molt tocada això es clar. No tenim un teixit industrial preparat, avui per avui per a la independencia, i això ho saben a Madrid ja que, durant aquests 12 anys de mandats socialistes o tripartits, no s'ha fet la feina que s'havia de fer.
    Recordes qui va inventar les embaixades a l'extranger, en resum, el COPCA?. Va ser en Pujol, per buscar nous mercats per a les nostres empreses. Durant aquests 12 anys, el Copca ha estat el lloc de treball de germans, amics i amigues dels senyors de la Generalitat i no han fet la tasca que s'havia de fer.

    Estic d'acord amb tú de que s'ha de donar un cop d'efecte i, a Convergència ho tenim molt clar. Primer sortir d'aquesta crisi on ens han ficat els socialistes ( faré un altre apunt sobre aquest tema i veureu perquè dic això ). Segon, començar a treballar per a tenir una economia no depenent d'Espanya i França. Tercer, la independència.

    Tot això no es fa en una legislatura, no et vull enganyar, s'ha de fer poc a poc, treballant dur pel nostre país.

    Una abraçada

    ResponElimina
  18. Jo tb era de les q pensavem q necessitava estar a Espanya, però ara la veritat és q no, sóc més independentista q no era, pq la independència q vull la crec absolutament necessària per poder reexir, ja no m'interessa parlar del PSOE, del PSC, del PP ni d'ICV, ja no m'interessen tots aquests, tot el q digueu uns i altres d'ells no els escoltaré, només pararé atenció a aquell que sigui capaç d'OBRIR NOVES VIES de comunicació amb L'ESTRANGER, o sigui, amb la UE per tal q mica en mica anem aconseguint el recolzament q necessitem x a ser coneguts primer com a poble i després com a ESTAT SEGREGAT DE L'ESTAT ESPANYOL. Això va passar amb les colònies angleses i franceses, doncs penso que "l'Imperi Espanyol" s'ha esgotat. La gent de la resta no es vol pq nosaltres sempre ens trobarem diferents d'ells encara q sigui x la llengua. Nosaltres, en realitat tampoc els volem pq estimem allò propi com és lògic : que si el Barça, que si....tot lo q doni ales a Catalunya . No es tracta de fer oposició a l'Estat Espanyol i els partits que ara els representen, es tracta d'ignorar-los ja totalment. ¿ Per què els necessitem? els necessitem ara pq tenim punts de comunió: la Seguretat social, l'agència tributària, etc., però en realitat si tot això fos recaptat, gestionat i distribuit des del nostre petit país convertit amb un Estat q realment coneixeriem una nova forma de viure semblant a la q dèien la gent de la Reinaxença...és lo que espero i és lo que vull: s'ha de prendre decisions mica en mica i ara ja estem en camí. Lo q facin "tots aquells" per a mi ja queden enrera, quan van a parlar tota aquesta gent q canvio de cadena. La política de CAT ha de ser una POLÍTICA D'ESTAT pq fer oposició als partits que ara hi ha no paga la pena. Vagi bé.

    ResponElimina
  19. Em sap greu però cada cop que ens assentem a pactar alguna cosa hi sortim perdent, l'únic Estatut que ens cal com diu la dita, és el de Portugal, el demés son romanços. Fem les coses com volen ells i que en treiem, res. De l'Estatut que voliem en va quedar la meitat, d'aquesta meitat n'apliquen un altra meitat i el que queda s'ho carregaràn ara els del TC.
    Això el de Portugal.

    ResponElimina
  20. Tens tota la raó Jordi, en tot, i quan dius que hi ha tantes coses que no funcionen....i tampoc la democràcia , "és tant trist¡¡¡ No hi ha res a fer. Tant és que el govern espanyol hi hagi PSOE com PP,en el cas de Catalunya tots son iguals i es posen d'acord. També estic d'acord amb..."anònim"..." Francesc"...i altres que han opinat en aquest magnific text.

    ResponElimina
  21. Benvolguts,

    Per a mi i per a la majoria dels que hem estat muntant consultes per la independència, l'estatut ja està mort i quan hi hagi la sentència l'enterraran. Per tant no hem de perdre el temps en la seva defensa perquè com dia Joan Maragall, "hem de tallar els llaços que ens uneixen a la Morta", ja fa més de cent anys, perquè una cosa morta no serveix per defensar els nostres interessos. Així que ara hem de treballar per tal d'aconseguir que la Consulta que es farà a Barcelona l'11 d'abril de l'any que ve sigui un èxit i proposar al parlament que surti el novembre, que aprovi una ILP per tal de fer un referèndum vinculant i legal (la nostra legalitat) malgrat l'oposició d'Espanya, sobre la independència de la nostra nació. També caldria anar treballant en la redacció de la constitució de la futura República Catalana, que em consta que ja s'ha començat.

    ResponElimina
  22. Bona nit a tots, amics i amigues,

    Efectivament ens mereixem un Estatut com el de Portugal tal i com ha dit un bon amic però hem d'actuar amb seny i serenitat com a bons catalans.

    Si hi ha o no sentència ( es evident que ara no interesa al PSOE que hi hagi sentència )això passarà a la propera legislatura catalana. Si es en contra de l'Estatut s'haurà de donar un cop d'efecte, cop d'efecte que està garantit si es CiU qui governa ( Jo tinc molt clar que la propera legislatura governarà CiU sola o el tripartit )i no existirà si hi és el tripartit.

    Les consultes per a la Independència ja em semblen bé, però tenen un efecte negatiu. Quin percentatge de participació hi ha? excesivament baix, això no espanta a Madrid i aquest es un dels motius ( entre d'altres ), pels quals CiU no farà cap Referendum ( si segueix tot tal i com està és clar ). Imagineu com riurien a Madrid si tan sols el 20% dels Catalans diuen un sí a la independència? No ens la podem jugar, s'ha d'actuar amb seny.

    Seria molt diferent si realment hi ha una sentència en contra de l'estatut i un retall efectiu de la nostra autonomia, creieu que els que ara no voten a les consultes ( que son els del No ) seguirien votant que no? Jo no ho tinc gens clar.

    Igualment, com a economista, he de seguir defensant econòmicament el nostre País, s'ha de treballar urgentment per a canviar els mercats de les nostres empreses ja que, en cas contrari, la independència ens portaria a la ruina. Això sí, s'ha de tenir en compte que si Espanya ( tal i com es governa a Madrid no em semblaria extrany )actua econòmicament com un Titanic, haurem de sortir-ne i per això cal un govern sòlid i català al govern del nostre País.

    Una abraçada a tots i gràcies per les vostres aportacions ja que, entre tots, estem fent un blog dialogant a on parlem de millorar Catalunya, el nostre gran País.

    ResponElimina
  23. Del estatud ja no vull ni la lletra "E", estic ja molt decepcionada amb els nostres politics siguin del partit que vulguin , ja no mes en s queda pensa amb la independencia, ja se que es un somni pro no voldria perdre aquesta ultima ilusio. gracies pel teu article .

    ResponElimina
  24. Bones Jordi.

    M'ha fet gràcia quan dius que abans hi havia un gobern que vetllava pels notres interessos. El tripartit porta 7 anys al gobern. En aquests set anys la resta d'Espanya ha estat capaç de posar-se a la nostra alçada amb els nostres diners?

    No, això ja ve de lluny. L'espoli fiscal l'hem patit tota la democràcia. Amb el tripartit i amb CIU. I quan pugi CIU el seguirem patint. Perquè els gobernants que hem tingut no han tingut nassos de plantar-se a Madrid. Sempre han agafat les quatre engrunes que els hi han ofert com a finançament i a vendre a Catalunya que és el millor finançament de la història.

    A Catalunya hem patit l'espoli de Madrid, però també els polítics que hem tingut.

    ResponElimina
  25. Gràcies pels comentaris dels dos anònims anteriors,

    Et puc garantir que realment la gran diferència ha estat aquestes legislatures tripartites. Mira quan es van ver les M40 i 50, Ampliació del By pas a València, AVE, Ampliació autopistes del Sur ( Andalucia, Murcia i Comunitat Valenciana ). Ampliació Aeroports de Madrid, Sevilla i Valencia ( el de Barcelona el va pactar en Pujol i mira quan s'ha fet ). Creació de les noves zones comercials i industrials a Sevilla, Granada, Cordoba, Murcia, Almeria, Alacant, València, Càceres i Valladolid. Inversió en totes les autopistes d'Espanya a nivells de manteniment o ampliació ( a Catalunya tan sols ens ha tocat ampliació).

    Si mires el pressupost de Fomento per a Catalunya pels anys 2006-2007 i 2008, veuràs que els imports son més baixos del normal però, per a més inri, resulta que tan sols s'han executat el 10% de les obres incloses al pressupost. Ho ha exigit el tripartit? No.

    Estic d'acord en que sempre hi ha hagut expoli, però mai com en aquests anys de tripartit ( i em decepciona de veritat ERC, però es així ). Es clar que el diferencial del que aportem respecte al que rebem s'ha de reduir completament. Si mires dades a nivell de Generalitat veuràs que aquesta diferencia es reduia, de forma progresiva ( i molt poc a poc si vols ), però des de 2003, passa al revès, la diferencia s'ha ampliat any darrera any.

    Es clar que s'ha de donar un cop d'efecte, però ara mateix, tal i com s'ha demostrar avui, l'unic partit en moure fitxa es CiU.

    Una abraçada i gràcies per les vostres aportacions

    ResponElimina
  26. Us he de comentar que he detectat a un personatge que està intentant fer boicot a aquest blog ( FLR ).
    Tots els comentaris que no vagin en relació als escrits, seran totalment suprimits ja que, l'objectiu del blog es parlar sobre temes que preocupen a Catalunya i que tothom, tingui el punt de vista que tingui el pugui aportar i argumentar.

    En cap cas acceptaré comentaris de promoció personal ja que no és l'objectiu.

    Us demano disculpes perque avui sortiré de viatge cap a l'extranger fins Dilluns i no sé si tindré internet per a contestar a tothom abans de Dilluns.

    Una abraçada a tots i totes i espero que ho enteneu i podeu fer debat sense mi. Gràcies.

    ResponElimina
  27. Bon article Jordi, però m'agradaria comentar algunes coses que jo veig diferents.
    Jo crec que això si que és democràcia, és democràcia a la espanyola, on l'únic poble a considerar és l'espanyol i nosaltres hi juguem una part irrisòria. Ja se sabien quines eren les regles del joc i els riscos quan es va començar el camí de l'estatut, però en fi, calia provar-ho. Ara ho agafem o ho deixem, però en el seu moment vem triar assumir aquests riscos.
    Respecte la renovació del tribunal constitucional, jo crec que és inútil. Els majistrats seràn uns altres, però igualment escollits per PP i PSOE, així que no cal que ens fem gaires il·lusions.
    El que si que comparteixo amb tu és la importància d'un govern nacionalista català (i no nacionalista espanyol) a la Generalitat, però dient-ho clar, i és que aquesta institució té una capacitat d'acció bastant limitada i que per res del món és gaire útil per ajudar-nos a sortir de la crisi. (no podem fer polítiques d'ocupació, no de demanda ja que tenim un pressupost molt limitat i poc flexible, ni tenim control sobre la majoria d'impostos ni recaptació. Això si, tenim competències sobre la regulació del Ascensors, pot ser cabdal a l'hora d'accelerar el creixement del país...).
    Endavant i força. I espero que la propera legislatura on convergència gairebé segur que governarà serveixi per canviar el rumb de la Generalitat, però també els seus límits competencials a mitjà termini, fixant una data per que el poble de Catalunya hi digui la seva sobre el futur del país, ja que el TC posarà sostre amb tota seguretat a la descentralització de l'estat autonòmic. Crec que no ens podem permetre gaire temps més jugant al joc de la constitució espanyola.

    ResponElimina
  28. M'he oblidat de fer un apunt sobre el comerç català. No hi ha cap evidència que amb una hipotètica independència les vendes de productes catalans a Espanya patirien una davallada a mitjà termini. Podria haver-hi xocs puntuals, però en un mercat obert, a Espanya no compren productes catalans pel fet d'haver-se fabricat dins l'estat espanyol, sinó per la seva relació qualitat preu (com a individus racionals que són i que miren pels seus interessos).
    En resum, Espanya no té capacitat de boicot. Tot i ser part d'Espanya actualment, els nostres productes competeixen en igualtat de condicions amb els productes de tota la Unió Europea (que jo sàpiga Itàlia no és Espanya), i d'altres llocs del món com ara Xina, Japó, Amèrica... tot i que no en igualtat de condicions la competència també és fortíssima i el mercat Espanyol no regala res perque el consumidor mitjà (excepte en el mercat alimentari on la proximitat si que pot ser clau) no mira la procedència. I en tecnologia si es mira la procedència segur que Alemanys i Japonesos guanyen tot i no ser espanyols.
    Per tant que una hipotètic boicot espanyol a productes catalans no ens faci perdre de vista el que importa. Un estat és simplement una institució pensada per oferir serveis públics a canvi de contribucions dels ciutadans, obviament la voluntat de l'actual executiu espanyol és retenirnos donat que aportem més del que rebem. És tan senzill com mirar que ens beneficia sense caure en les seves -tan rendibles- amenaces.

    ResponElimina
  29. Crec que va èsser un error aprova l'Estatut abans de que es reformés la Constitució, doncs aquesta també va tenir el suport del poble. El T C es un òrgan interpretatiu de dita Constitució i és tan democràtic com les Autonomies, el Poder Judicial o la Realeza, encara que avui molts no hi estém plenament adherits.Si no es convia la Constitució el porvenir de L'Estatut no tindrà empenta i sempre estarà " condicionat " juridicament parlant.

    ResponElimina
  30. Eladi, Ejpaña en majoria està orgullosa de la seva constitució, com s'ha de canviar, doncs?

    ResponElimina
  31. Bon dia Sr. Mas.

    Es el primer cop que he escoltat de vosté, tinc només 25 anys pero si hi haguessin més politics com vosté potser no hi tans haurien problemes, però no hi han, si el sr Mas segueix sense pactar el seguiré votan a ell i a un partit inteligent, perque la cultura es la base d'alguna cosa perfecte i el esser humà es massa imperfecte aixi que desde aquí demanu un grau més elevat de cultura (medicina, economia, ecosistema, idiomes bàsics...) per els polítics del PSC o del PP (encara que ja va bé perque aixi es demostra el nivell d'un lloc a l'altre del "país").
    Un plaer de saber que hi ha algu aprop amb bon cap i ganes de millorar la seva terra. I un agraïment a les respostes que dona a tot el que entra, es un bon detall.

    Hem reiteru gràcies i un plaer de saber d voste.

    ResponElimina