dijous, 19 de maig del 2011

La llei d’Hont és la correcte per a països llatins?

Desprès d’un temps sense activitat al meu blog personal i vistes les informacions que m’arriben de Vallgorguina, tot i tenir greus problemes familiars, he decidit escriure unes paraules destinades a la reflexió.

A Vallgorguina es presenten a aquestes eleccions CiU, ERC, IC-ICV, IV ( realment és el PSC-PSOE), PP i PUCAT.

Segons el meu parer personal el resultat d’aquestes properes eleccions tindrà el repartiment dels 11 regidors del consistori seguint aquesta línea: CiU 5-7 regidors, ERC 2-3 regidors, IC-ICV 0-1 regidors, IV 2-3 regidors i PP i PUCAT 0 regidors. Evidentment son impressions personals segons el que parlo amb la gent del carrer i les trucades que rebo.

La Llei d’Hont és la que assigna el número de regidors en funció del número de vots vàlids realitzats. Aquesta llei fa que el primer regidor sigui barat, és a dir, que amb pocs vots es pugui aconseguir un regidor ( a Vallgorguina estaria al voltant dels 81 vots aquest primer regidor i sempre en funció dels vots de cada partit), el segon més car que el primer, el tercer més car que el segon i així progressivament.

Això ens porta a una situació que es podria donar perfectament a Vallgorguina. Imaginem que CiU obté 5 regidors, ERC 3 regidors i PSC o IV 3 regidors més. Amb aquesta proporció de regidors, CiU podria ser la llista amb més vots del municipi de carrer i amb un pacte ERC- PSC no governaria.

La llei d’Hont s’aplica per mirar de que les minories tinguin representació, però sempre sota un prisma ètic i democràtic. El sr Victor d’ Hont no era llatí ( era belga ), es a dir, que venia d’un tipus de pensament arrelat al nord d’Europa a on un partit ni es planteja el pactar amb un altre sinó és el més votat. Això és el que anomeno la ètica política i el que s’entén com a normalitat política al nord d’Europa. I és el que hauria de ser, però, malauradament, les ànsies de protagonisme o de subsistència mitjançant la Res Publica, fa que molts politics no tinguin cap tipus de mirament a l’hora de pactar amb qui sigui sempre i quan tingui un seient sota el seu poc honorable cul.

La remorología Vallgorguinenca va treure a la llum un possible pacte entre ERC i PSC ( o IV, tan se val ) abans de les eleccions. Jo no entraré si és cert o no aquest fet i crec que han de ser els caps de llista dels dos partits qui ho diguin públicament si és veritat o no i un dels mitjans on ho poden fer, ja que l’utilitzen, és la pàgina de Facebook del Canadà Park.

Si han pactat abans de les eleccions el poble ho ha de saber ja que un pacte d’aquest tipus vulnera qualsevol ètica democràtica i política ja que podrien trobar-se amb la situació de formar equip de govern existint un altre partit amb més vots que la suma dels dos. Cosa impensable a Europa ( excepte Italia )

Per altra banda, crec que és indispensable que els pactes es facin sempre després de les eleccions i seguint una mentalitat més europea, o més neta i honesta, com vulgueu dir-li. Realment els caps de llista d’ERC i del PSC ( o Independents per Vallgorguina) afirmaran públicament que tan sols pactaran amb la llista més votada o en tot cas la deixaran governar en minoria?. Honestament crec que hauria de ser així.

Potser a la península ibérica, Italia, Grecia i sudamèrica s’hauria d’ampliar el concepte i la normativa de la llei d’Hont. Seria maco que tots els partits arribessin a un gran pacte però els interessos personals i partidistes ho impossibiliten en la majoria de casos, però ja que això no és possible, crec que hi hauria d’haver un gran pacte d’honestedat política i que tan sols es poguès pactar amb la llista més votada o deixar-la governar en minoria. Aquesta ampliació és quelcom que a la resta d’Europa veuen completament normal i no el que succeeix per les nostres contrades.

Com amb tot, el temps es savi i veurem què ens deparen aquestes eleccions i quines respostes hi ha. Esperem que la democràcia, la ètica i el ser honest vagin per davant dels interessos personals o pecuniaris ( si algú pensa en sous ,tan sols podria ser a costa d’un endeutament del consistori que no s’hauria de permetre ), de tots els actors d’aquesta pel·lícula.

Bones eleccions municipals a tothom.

6 comentaris:

  1. Has dicho"La llei d’Hont s’aplica per mirar de que les minories tinguin representació".
    ¿Estás seguro?.
    Me lo explicaron en COU y no lo entendí así, pero es que lo acabo de mirar en la wikipedia y una de dos, o las matemáticas no es lo mío o no es cierto lo que dices.
    http://es.wikipedia.org/wiki/Sistema_D%27Hondt

    Jaime Mesa

    ResponElimina
  2. Mucho miedo veo que tenéis cuando dais tanto crédito a rumores. Como 2º en IV y siendo Convergente......, lo digo por las malas lenguas que siempre hablan sin saber nada....solo de rumores, comunico de nuevo que no existe pacto alguno, y prueba de ello es que NO NOS ESCONDEMOS como hacen otros y no criticamos como hacen otros, si que es cierto que nos vimos y tomamos algo, pero lo mejor del caso es que el pasado sábado en una de nuestras actividades de IV, tomamos unos vinos con el alcalde....QUIERE DECIR ESO QUE TAMBIÉN HEMOS PACTADO. TOT SON RUCADAS. Mucho miedo tenéis todos a perder las poltronas...por lo que veo. Visto como actuáis...ya os iría bien quedaros sin ellas por lo mal pensados y difamar BURRADAS para el interés propio.

    ResponElimina
  3. Al anònim o anònima del 20 de maig a les 1:46, en primer lloc et demanaria que t'identifiquessis ja que et podran parlar més de tu a tu. En segon lloc, aquest escrit, tal i com dic, ve com a reflexió sobre uns rumors que corren, en els que ni entro ni surto, això han de ser els caps de llista qui en parlin. En tercer lloc, hauries de definir a qui et refereixes amb aquest " quedaros sin poltronas" ja que, en la persona que utilitzes em sembla que em fas referencia i no pot ser així perque jo, voluntariament, no m'he presentat a les municipals.

    ResponElimina
  4. Buenos días Jaime, en Wikipedia hay información que no es del todo fidedigna, puedes ampliar la información en el articulo de Justino Sinova i Javier Tusell,"La crisis de la democracia en España". Donde coinciden en este punto que indico. Seguramente te lo explicarían mal.

    ResponElimina
  5. Jordi, aunque pone como anónimo....si leyeras bien verás que pone que voy de 2º de IV. Como todo...malas conclusiones.Así nos va.

    ResponElimina
  6. Anònim, sempre és millor donar el teu nom, molta gent pot dir que és el dos o el tres.. Igualment, no entenc el teu tó ja que tan sols parlo de la llei d'Hont i faig esment als rumors però sense confirmar-los o no, això és cosa vostra.
    Crec que el més important del text és tenir clar si estem preparats tots a ser honestos i ser realment democrates i actuar com es fa al Nord d'Europa o seguim amb un model de república bananera a on a la gent se li en fot la democràcia i tan sols tenen l'objectiu de tenir càrrec i sou.

    ResponElimina